Σύντομο Βιογραφικό
Ο Δρ Ζόγκαρης παρακολούθησε ειδικά μαθήματα κατάρτισης στον τομέα της βιοτεχνολογίας, του νευρογλωσσολογικού προγραμματισμού, της ηλεκτρονικής αλιείας, της κατάδυσης, της χαρτογράφησης και πρώτων βοηθειών.
Κατά την περίοδο 1997-2000, διετέλεσε ερευνητής του Ζωολογικού Μουσείου του Εθνικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ορνιθολογική έρευνα). Από το 2002 ασχολείται με το ΕΛΚΕΘΕ και από το 2005 επισκέπτεται καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρόγραμμα σπουδών στο εξωτερικό).
Έχει διδάξει επίσης ένα μάθημα στο MSc στο Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα για την Αειφορική Διαχείριση Προστατευόμενων Περιοχών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
- Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν:
- Ιχθυολογία και βιογεωγραφία εσωτερικών υδάτων
- Τα ψάρια ως βιοδείκτες για την αξιολόγηση της ακεραιότητας του οικοσυστήματος στα υδρόβια οικοσυστήματα, ιδίως στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μέση Ανατολή
- Μελέτη των φυσικών και οικοτόπων και μεθοδολογία παρακολούθησης. ιδιαίτερα εφαρμογές βιολογικής αξιολόγησης με ψάρια, πουλιά και παράκτια βλάστηση
- Μελέτες υγρότοπων και ποταμιών, αξιολογήσεις και οικολογική αποκατάσταση (εφαρμογές σε προσωρινούς ποταμούς, ρύθμιση περιβαλλοντικών ροών, αστικοί υγρότοποι, διαχείριση παράκτιων ζωνών)
- Η οικολογία των αλλοδαπών και των μεταναστευμένων ειδών ψαριών και οι επιπτώσεις τους στο οικοσύστημα Δημιουργία, διαχείριση και βιωσιμότητα προστατευόμενων περιοχών
- Η ερμηνεία της φυσικής ιστορίας, η εκπαίδευση διατήρησης, ο οικοτουρισμός, η ευαισθητοποίηση του κοινού.
Ο Δρ Ζόγκαρης συνεργάζεται με πολλούς οργανισμούς σε διεθνές επίπεδο, ιδιαίτερα από την Πορτογαλία, τη Γερμανία, την Αυστρία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ισπανία, τη Σλοβενία, την Ιταλία, το Μαυροβούνιο, την Πολωνία, τη Βουλγαρία, την Τουρκία, την Κύπρο, το Κουβέιτ και τον Καναδά.
Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 20 εθνικά και διεθνή προγράμματα στο ΕΛΚΕΘΕ. Διετέλεσε μέλος της διαδικασίας διακανονισμού της ΕΕ για την οδηγία-πλαίσιο για τα ύδατα (που εκπροσωπεί την Ελλάδα για τα ψάρια ποταμών) και ήταν ο υπεύθυνος συγγραφής της τεχνικής έκθεσης διασυλλογικής βαθμονόμησης του WFD σχετικά με τα ποταμίσια ψάρια στην Δημοκρατία της Κύπρου.
Έχει συμμετάσχει στην καθοδήγηση αρκετών πρωτοβουλιών και εργαστηρίων υψηλού επιπέδου, συμπεριλαμβανομένου του γενικού σχεδίου της Ελλάδας για τις προστατευόμενες περιοχές (2000), των ερευνητικών δικτύων των παραποτάμιων ζωνών, των σχεδίων δράσης για τη διατήρηση των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση, της στρατηγικής της Κύπρου για τη βιοποικιλότητα (2012) Περιοχές βιοποικιλότητας και κατάρτιση τεχνικής μεθόδου δειγματοληψίας ηλεκτροφόρου. Έχει σχεδιάσει και διεξάγει πολλές εκπαιδευτικές εκδρομές για διάφορα συνέδρια (π.χ. IAVS Κρήτη) και άλλες εκπαιδευτικές και οικοτουριστικές πρωτοβουλίες (Πρόγραμμα CYA Study Abroad, κλπ).
Ο Δρ Ζόγκαρης έχει συνεισφέρει 24 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, 13 κεφάλαια βιβλίων, 7 βιβλία (ως συν-συγγραφέας και εκδότης), καθώς και περισσότερες από 180 άλλες εκδόσεις (π.χ. εργασίες συνεδρίων, ειδικές δημοσιεύσεις, περιοδικά, δημοσιευμένες τεχνικές εκθέσεις ). Έχει βοηθήσει στην ανάπτυξη 11 εκθέσεων φυσικής ιστορίας και 7 ντοκιμαντέρ και έχει σχεδιάσει προγράμματα περιβαλλοντικής ερμηνείας και διαχείρισης επισκεπτών σε πολλές προστατευόμενες περιοχές.
Είναι συντάκτης ιστολογίου για το περιοδικό Athens Nature Journal, Biodiversity East Journal και έχει εργαστεί εδώ και πολλά χρόνια για τη διάδοση πρωτοβουλιών για την επιστήμης της διατήρησης.